COMUNICAT DE PREMSA
Les fronteres europees, cada cop més militaritzades, representen més del 60% de les morts migratòries registrades a tot el món. La crisi de l’Aquarius o les recents declaracions del Ministre italià de l’Interior qualificant de “carn humana” les persones migrants evidencien fins a quin punt els governs de la Unió Europea no assumeixen els compromisos amb els drets humans i els drets de les persones migrants i refugiades.
Segons l’informe publicat recentment per Iridia, NOVACT i Fotomovimiento , el 2017 prop de 22.400 persones van arribar per mar a l’Estat espanyol, i la ruta espanyola tendeix a ser més accessible davant les dificultats d’altres rutes pels acords entre la Unió Europea amb Turquia i Líbia. Durant les dues últimes dècades, la població de persones forçades a desplaçar-se ha crescut des de 33,9 milions el 1997 fins als 68,5 milions el 2017 . Ja sigui fugint de l’empobriment derivat de l’extracció corporativa a gran escala i del pillatge dels seus mitjans de supervivència, o per la devastació de la guerra, els drets de les persones migrants i refugiades són violats de forma sistemàtica, en la ruta cap a les fronteres i dins del territori europeu. Així mateix, es desenvolupa de manera creixent una narrativa i una pràctica que criminalitza tant a les persones migrants com a les persones i entitats que intenten salvar les vides, com l’il·lustren els casos de l’activista Helena Maleno, de Proactiva Open Arms o dels bombers de Sevilla de Proemaid, entre tant d’altres.
Davant d’aquesta situació d’impunitat i de dificultat d’accés a la justícia, des del 2017, la Transnational Migrant Platform, una xarxa europea d’organitzacions de persones migrants, conjuntament amb desenes de col·lectius de persones migrants, i d’entitats actives en la solidaritat van presentar una queixa formal davant el Tribunal Permanent dels Pobles (TPP) el 2017 , el qual va decidir obrir la “Sessió sobre la violació amb impunitat dels drets de les persones migrants i refugiades”, inaugurada a la ciutat de Barcelona ara fa un any, com a un símbol de solidaritat i compromís amb els drets de les persones migrants.
Encara que sigui un Tribunal d’opinió, el TPP és un espai reconegut a nivell internacional, comptant amb jutges i persones expertes de gran prestigi. La Sessió és una oportunitat històrica per sentar les bases de la categoria jurídica de «Crims de Fronteres», tal i com ho va aconseguir el Tribunal Russell – antecedent directe del TPP- amb els Crims de Guerra, fa 60 anys. Els objectius de la “Sessió sobre la violació amb impunitat dels drets de les persones migrants i refugiades” són: donar una visibilitat clara a les persones de les persones migrades com a subjecte inviolable de drets; identificar i jutjar la «cadena» de corresponsabilitat al llarg de la ruta migratòria que condueix a la violació dels dret de les persones migrants; i proporcionar i promoure urgentment les mesures adequades per accedir a la justícia.
El Tribunal va tenir una Audiència a Palerm (desembre 2017), a París (gener 2018) i prepara la propera Audiència a Barcelona, sobre els Espais de “No Dret”, enfocant en particular el següents eixos: Frontera Sud, Gènere i diversitats, i menors i joventut. A Barcelona, es jutjaran les «necropolítiques», identificades com les polítiques que tenen per resultat la mort de les persones, dins d’Espais de “No Dret” com la Frontera Sud, i s’identificaran amb claredat casos de violació de drets de les dones i la comunitat LGTBI, així com dels menors d’edat i joves. El Tribunal estarà integrat per jutgesses de gran prestigi internacional, que escoltaran les presentacions i testimonis de persones directament afectades. Les jutgesses són: Bridget Anderson, Laia Serra, Patricia Orejudo, Stasa Zajovic, Teresa Almeida Cravo, Marina Forti. Entre els testimonis estaràn presents, entre d’altres: Ribkha Sibhatu (activista d’Eritrea refugiada a Itàlia), Cristina Fuentes (especialista en el tema de les treballadores transfrontereres (“porteadoras”), Ana María Rosado (APDHA), Estefanny Molina (Women’s Link), Sani Mouhamed (ELIN).
Programa: https://
Membres del Jurat: https://
Entitats convocant l’Audiència de Barcelona:
Xarxes socials:
Twitter: @MigrantPPT #JuzgandoFronteras
Facebook: https://www.facebook.com/
Dejar un comentario
¿Quieres unirte a la conversación?Siéntete libre de contribuir!