COMUNICAT DE PREMSA

 

Barcelona, 26 juny 2018.- Els propers 29, 30 juny i 1 juliol, en el marc de la Sessió del Tribunal Permanent dels Pobles (TPP) sobre la violació amb impunitat dels drets de les persones migrants i refugiades, es celebra a Barcelona la Audiència sobre Espais de “No Dret”. Organitzacions de persones migrants i refugiades presentaran casos de violacions de drets i crims a les fronteres europees, amb especial atenció a les vulneracions que es produeixen a la Frontera Sud i en temes de gènere i diversitat sexual i menors. Jutgesses de prestigi internacional dictaminaran sobre aquests casos. 

Les fronteres europees, cada cop més militaritzades, representen més del 60% de les morts migratòries registrades a tot el món. La crisi de l’Aquarius o les recents declaracions del Ministre italià de l’Interior qualificant de “carn humana” les persones migrants evidencien fins a quin punt els governs de la Unió Europea no assumeixen els compromisos amb els drets humans i els drets de les persones migrants i refugiades.

Segons l’informe publicat recentment per Iridia, NOVACT i Fotomovimiento , el 2017 prop de 22.400 persones van arribar per mar a l’Estat espanyol, i la ruta espanyola tendeix a ser més accessible davant les dificultats d’altres rutes pels acords entre la Unió Europea amb Turquia i Líbia. Durant les dues últimes dècades, la població de persones forçades a desplaçar-se ha crescut des de 33,9 milions el 1997 fins als 68,5 milions el 2017 . Ja sigui fugint de l’empobriment derivat de l’extracció corporativa a gran escala i del pillatge dels seus mitjans de supervivència, o per la devastació de la guerra, els drets de les persones migrants i refugiades són violats de forma sistemàtica, en la ruta cap a les fronteres i dins del territori europeu. Així mateix, es desenvolupa de manera creixent una narrativa i una pràctica que criminalitza tant a les persones migrants com a les persones i entitats que intenten salvar les vides, com l’il·lustren els casos de l’activista Helena Maleno, de Proactiva Open Arms o dels bombers de Sevilla de Proemaid, entre tant d’altres.

Davant d’aquesta situació d’impunitat i de dificultat d’accés a la justícia, des del 2017, la Transnational Migrant Platform, una xarxa europea d’organitzacions de persones migrants, conjuntament amb desenes de col·lectius de persones migrants, i d’entitats actives en la solidaritat van presentar una queixa formal  davant el Tribunal Permanent dels Pobles (TPP) el 2017 , el qual va decidir obrir la “Sessió sobre la violació amb impunitat dels drets de les persones migrants i refugiades”, inaugurada a la ciutat de Barcelona ara fa un any, com a un símbol de solidaritat i compromís amb els drets de les persones migrants.

Encara que sigui un Tribunal d’opinió, el TPP és un espai reconegut a nivell internacional, comptant amb jutges i persones expertes de gran prestigi. La Sessió és una oportunitat històrica per sentar les bases de la categoria jurídica de «Crims de Fronteres», tal i com ho va aconseguir el Tribunal Russell – antecedent directe del TPP-  amb els Crims de Guerra, fa 60 anys.  Els objectius de la “Sessió sobre la violació amb impunitat dels drets de les persones migrants i refugiades” són: donar una visibilitat clara a les persones de les persones migrades com a subjecte inviolable de drets; identificar i jutjar la «cadena» de corresponsabilitat al llarg de la ruta migratòria que condueix a la violació dels dret de les persones migrants; i proporcionar i promoure urgentment les mesures adequades per accedir a la justícia.

El Tribunal va tenir una Audiència a Palerm  (desembre 2017), a París  (gener 2018) i prepara la propera Audiència a Barcelona, sobre els Espais de “No Dret”, enfocant en particular el següents eixos: Frontera Sud, Gènere i diversitats, i menors i joventut. A Barcelona, es jutjaran les «necropolítiques», identificades com les polítiques que tenen per resultat la mort de les persones, dins d’Espais de “No Dret” com la Frontera Sud, i s’identificaran amb claredat casos de violació de drets de les dones i la comunitat LGTBI, així com dels menors d’edat i joves. El Tribunal estarà integrat per jutgesses de gran prestigi internacional, que escoltaran les presentacions i testimonis de persones directament afectades. Les jutgesses són: Bridget Anderson, Laia Serra, Patricia Orejudo, Stasa Zajovic, Teresa Almeida Cravo, Marina Forti. Entre els testimonis estaràn presents, entre d’altres: Ribkha Sibhatu (activista d’Eritrea refugiada a Itàlia), Cristina Fuentes (especialista en el tema de les treballadores transfrontereres (“porteadoras”), Ana María Rosado (APDHA), Estefanny Molina (Women’s Link), Sani Mouhamed (ELIN).

L’Audiència sobre els Espais de “No Dret” tindrà lloc a l’Auditori Eduard Toldrà, Conservatori Municipal de Música (Carrer Bruc 110-112, Barcelona).

 

Entitats convocant l’Audiència de Barcelona:

Transnational Migrant Platform Europe (TMP-E), Centro Filipino-Barcelona, RESPECT Network Europe; ECVC   Coordinadora Europea de Vía Campesina; Associació Catalana per la integració d’homosexuals, bisexuals i transexuals inmigrants (ACATHI); Carovane Migranti; Centre Delàs, Comitato Verità e Giustizia per i Nuovi Desaparecidos; Entrepueblos/Entrepobles/Entrepobos; No Muri No Recinti, Espacio del Inmigrante; Fotomovimiento; Institut de Drets Humans de Catalunya; IRIDIA; Jo Sí Sanitat Universal, Mujeres Pa’lante; NOVACT; Observatorio de Multinacionales en América Latina (OMAL); Sindicato Popular de vendedores ambulantes; Stop Mare Mortum; SOS Racismo, SUDS; Tanquem els CIEs Barcelona; Transnational Institute (TNI); Asociación Pro Derechos Humanos Andalucía; Alianza por la Solidaridad; Tras la Manta; Unitat contra el feixisme i el racisme (UCFR), Taula de defensa dels drets de les treballadores de la llar, la neteja i les cures, Womens Link.

Xarxes socials:

Twitter: @MigrantPPT  #JuzgandoFronteras
Facebook: https://www.facebook.com/MigrantPPT/

0 comentarios

Dejar un comentario

¿Quieres unirte a la conversación?
Siéntete libre de contribuir!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.